Jagodowy paj
Jagodowy paj to kruche ciasto z mnóstwem owoców :)
Tarta jest szybka i łatwa do przygotowania.
Dzięki obecności dużej ilości nadzienia jest lekko kwaskowata, ale mimo to
jest przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach, na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz :)
JAGODOWY PAJSkładniki (forma o śr. 25 cm)
Ciasto:
- 360 g mąki
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka
Nadzienie:
- 800 g jagód
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder oraz żółtka. Za pomocą noża dokładnie siekamy wszystkie składniki a następnie zagniatamy ciasto.
2. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dzielimy ją na 2 równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
3. Jedną część schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy formę posmarowaną masłem i oprószoną mąką.
4. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.
5. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
6. Następnie na ciasto wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta. Brzegi górnej i dolnej części ciasta sklejamy palcami.
6. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i robimy kilka otworów za pomocą noża.
7. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 40 minut, jeśli mamy funkcję grzania od dołu to na ostatnie 10 minut dobrze jest ustawić tą funkcję aby podpiec spód. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.
0 Comments