Jagodowy paj

Jagodowy paj to kruche ciasto z mnóstwem owoców :)
Tarta jest szybka i łatwa do przygotowania.
Dzięki obecności dużej ilości nadzienia jest lekko kwaskowata, ale mimo to
jest przepyszna, po prostu rozpływa się w ustach, na pewno zagości na naszym stole jeszcze nie jeden raz :)
JAGODOWY PAJ
Składniki (forma o śr. 25 cm)
Ciasto:
- 360 g mąki
- 200 g masła
- 80 g cukru pudru
- 3 żółtka


Nadzienie:
- 800 g jagód
- 4-5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier puder oraz żółtka. Za pomocą noża dokładnie siekamy wszystkie składniki a następnie zagniatamy ciasto.
2. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę dzielimy ją na 2 równe części, które owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki mniej więcej na 1 godzinę.
3. Jedną część schłodzonego ciasta na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wykładamy formę posmarowaną masłem i oprószoną mąką.
4. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, brzegi ciasta powinny wystawać poza formę.
5. Jagody mieszamy z cukrem i mąką ziemniaczaną.
6. Następnie na ciasto wykładamy farsz owocowy i przykrywamy drugą częścią tak samo rozwałkowanego ciasta. Brzegi górnej i dolnej części ciasta sklejamy palcami.
6. Wierzch ciasta smarujemy białkiem i robimy kilka otworów za pomocą noża.
7. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy 40 minut, jeśli mamy funkcję grzania od dołu to na ostatnie 10 minut dobrze jest ustawić tą funkcję aby podpiec spód. Ciasto po upieczeniu odstawiamy do przestygnięcia.

You Might Also Like

0 Comments