Wiśniowy przekładaniec

Wiśniowy przekładaniec to ciasto składające się z wielu warstw, 
przez co ciasto jest bardzo czasochłonne ale naprawdę warte jest poświęcenia tego czasu.
Nie tylko ze względu na to jak się prezentuje ale również jak smakuje :)
Ciasto znika w mgnieniu oka!
WIŚNIOWY PRZEKŁADANIEC
Składniki (forma 25 cm x 35 cm):
BLAT KAKAOWY:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 5 łyżek kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju


BLAT JASNY:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju

MASA GRYSIKOWA:
- 600 ml mleka
- 7 łyżek cukru
- 8 łyżek kaszy manny
- 200 g masła

MASA WIŚNIOWA:
- 1 kg wiśni
- ok.5 łyżek cukru (do smaku)
- 8 łyżeczek żelatyny

DODATKOWO:
- 250 ml wiśniówki

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnuszka, zasypać cukrem i gotować na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie wiśnie zmiksować na gładki mus.
3. Żelatynę zalać 8 łyżeczkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia a następnie rozpuścić w mikrofali. Do żelatyny dodać kilka łyżek zmiksowanych wiśni, wymieszać i dodać do pozostałego musu i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.
4. W celu przygotowania masy grysikowej do miseczki odlewamy 200 ml mleka a resztę wlewamy do garnuszka. Do garnuszka dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Do miseczki z mlekiem dodajemy kasze mannę i mieszamy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy mieszanką z kaszką i gotujemy przez kilka minut do zgęstnienia masy, cały czas mieszając. Następnie garnuszek odstawiamy do wystygnięcia. Gdy masa już ostygła, miksujemy miękkie masło na jasny puch i dodajemy do niego po łyżce masy grysikowej cały czas dokładnie miksując. Gotową masę odstawiamy do ściągnięcia.
5. W celu przygotowania kakaowego blatu należy oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier a następnie pojedynczo po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodać i chwilę miksować. Następnie dodać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Piec w 180°C przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
6. W celu przygotowania jasnego blatu postępujemy identycznie jak z blatem kakaowym. Najpierw ubijamy białka, następnie dodajemy cukier i po 1 żółtku. Do masy jajecznej dodajemy olej i krótko miksujemy a następnie dodajemy przesiane mąki i proszek a następnie wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem i pieczemy w takich samych warunkach. Gotowe ciasto odstawiamy do przestudzenia.
7. Gdy ciemny blat nie jest już ciepły przekrajamy go mniej więcej na pół. Jedną cześć wykładamy na dnie formy i nasączamy ok. 1/3 szklanki wiśniówki( spód można nasączyć troszkę mniej aby ciasto było bardziej stabilne). Na nasączony ciemny blat nakładamy ok. ½ masy grysikowej. Na masę grysikową nakładamy tężejącą galaretkę ok.1/3 (nie może być płynna !). Po nałożeniu galaretki ciasto wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
8. Gdy galaretka na cieście już dobrze zastygła, nakładamy na nią jasny blat, który nasączamy wiśniówką. Na blat nakładamy 1/3 galaretki i wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Gdy galaretka już ładnie ściągnie nakładamy resztę masy grysikowej, którą przykrywamy ciemnym blatem, który także nasączamy resztą wiśniówki. Na ciemny blat wykładamy resztę galaretki i wstawiamy ciasto na całą noc do lodówki.

You Might Also Like

0 Comments