Czekoladowe mini serniczki z wiśniami

Najlepsze połączenie to oczywiście połączenie czekolady i wiśni :)
Mini serniczki przygotowałam w prostokątnych silikonowych formach, ale można je także przygotować w formie na muffinki.
Słodki, ciasteczkowy spód idealnie współgra z lekko kwaskowatą wiśniową frużeliną i puszystym czekoladowym sernikiem.
Deser jest szybki do przygotowania i tak samo szybko znika z talerzy.
CZEKOLADOWE MINI SERNICZKI Z WIŚNIAMI
Składniki (na ok. 16 sztuk):
Spód:
- 150 g ciastek Oreo
- 30 g topionego masła

Masa serowa:
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- łyżeczka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo
- 200 g frużeliny wiśniowej

Sposób przygotowania:
1. Ciastka rozdrabniamy do konsystencji piasku i łączymy z topionym masłem.
2. Do każdej silikonowej foremki nakładamy po 2 łyżeczki masy, delikatnie ugniatamy łyżeczką.
3. Ser, jaja, cukier, kakao oraz ekstrakt waniliowy łączymy za pomocą miksera. Na ciasteczkową masę nakładamy masę czekoladowo - serową, tak aby sięgała do 4/5 foremek.
4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 35 minut. Serniczki studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
5. Przed podaniem na każdy serniczek nakładamy po łyżce frużeliny wiśniowej.

You Might Also Like

0 Comments