Piernik staropolski

Tego ciasta nie może zabraknąć w święta Bożego Narodzenia!
Piernik staropolski to ciasto dojrzewające i po wyrobieniu ciasta na upieczenie trzeba poczekać 6 tygodni, ale naprawdę jest tego warty!
W tamtym roku był hitem w moim domu i już mam zapowiedziane, że ma być znowu :)
Z tego przepisu można upiec zarówno ciasto jak i ciasteczka.
Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier do pieczenia lub lnianą ściereczkę.



PIERNIK STAROPOLSKI
Składniki: (forma 25 x 35cm)
 - 500 g miodu
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 1 kg mąki pszennej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- pół łyżeczki soli
- 40g przyprawy korzennej do piernika

Dodatkowo:
- 1000ml powideł śliwkowych/dżemu porzeczkowego

Polewa czekoladowa (twarda):
- 200 g gorzkiej czekolady
- 80 g masła

Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i masło podgrzewać na małych ogniu do momentu wrzenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru. Wystudzić.
2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w mleku.
3. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną, rozpuszczoną sodę, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do emaliowanego garnka (ciasto powinno być luźne). Przykryć ściereczką i odstawić w zimne miejsce (np. do lodówki) na 5 - 6 tygodni.
4. Tydzień przed świętami należy ciasto upiec, w tym celu należy ciasto podzielić na 3 równe części.
5. Blachę o wymiarach 35 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą z części piernika rozwałkować na grubość około 0,5 cm, wyłożyć do blaszki, wyrównać. Jeśli nie macie 3 blaszek o tych samych wymiarach, trzeba piec blaty jeden po drugim.
6. Piec w temperaturze 170ºC przez 15 - 20 minut (piernik mocno rośnie). Wyjąć, wystudzić.
7. Powidła umieścić w garnuszku i podgrzać, następnie nałożyć połowę powideł na pierwszy blat, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę powideł i przykryć ostatnim.
8. Trzeci blat przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć. Odstawić do na 3 dni w chłodne miejsce.
9. Kilka dni przed świętami przekroić piernik na pół, tak aby uzyskać 2 pierniki o wymiarach 12,5 x 35 cm.
10. Piernik polać czekoladą lub lukrem. W małym garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do roztopienia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Poczekać do lekkiego zgęstnienia, udekorować piernik. Posypać posiekanymi orzechami włoskimi.
Aktualizacja wpisu: 22.12.2020

You Might Also Like

0 Comments