Ciasto Raffaello
Ciasto raffaello! To proste a zarazem pyszne ciasto :)
Jest to propozycja dla osób, które nie przepadają za pieczeniem, ponieważ tego ciasta się nie piecze!
Jego jedyna trudność polega na ugotowaniu budyniu, ale kto tego nie potrafi?! :)
Ta wersja ciasta to połączenie słodkiego, kokosowego budyniu ze słonymi krakersami,
ale to połączenie ma już chyba coraz więcej zwolenników?
Doskonale sprawdzi się na urodziny lub inną okazję. Kokosowa uczta zachwyci na pewno każdego, więc koniecznie musicie je wypróbować!
CIASTO RAFFAELLOSkładniki (forma 25x35cm):
- 2 paczki krakersów prostokątnych
- 1 litr mleka
- 80g budyniu waniliowego/śmietankowego/kokosowego
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki likieru Amaretto/Malibu (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki odlać około szklankę mleka, wsypać budyń, skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
- opakowanie cukru wanilinowego
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 150 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
- 100 g wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Do miseczki odlać około szklankę mleka, wsypać budyń, skrobię ziemniaczaną i wymieszać.
2. Pozostałą część mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione składniki, wymieszać i pogotwać budyń kilka minut.
3. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia do temp. pokojowej.
4. Miękkie masło zmiksować do powstania puszystej masy, a następnie nie przerywając miksowania dodawać budyń po łyżce. Po otrzymaniu gładkiej masy budyniowej dodać 150 g wiórków kokosowych, likieru i zmiksować.
4. Miękkie masło zmiksować do powstania puszystej masy, a następnie nie przerywając miksowania dodawać budyń po łyżce. Po otrzymaniu gładkiej masy budyniowej dodać 150 g wiórków kokosowych, likieru i zmiksować.
5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć warstwę krakersów, 1/3 kremu kokosowego, warstwę krakersów, 1/3 kremu kokosowego, warstwę krakersów, pozostałą część kremu i posypać wiórkami kokosowymi.
6. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
6. Ciasto wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.
0 Comments