Jabłkowe róże

 Jabłkowe róże to babeczki, które naprawdę bardzo szybko się przygotowuje
i dodatkowo cudownie się prezentują :)
Idealny pomysł żeby zaskoczyć swoje kobiety w Dzień Kobiet albo swoją mamę w Dniu Matki,
na pewno będą zachwycone z takiego bukietu róż!
JABŁKOWE RÓŻE
Składniki (ok. 8 sztuk):
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2-3 jabłka
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru brązowego
- 20g masła
Dodatkowo:
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1.Jabłka przekrajamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Każdą połówkę kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Do miski nalewamy wody, tak aby jabłka były przykryte i dodajemy sok z cytryny. 
2. Tak przygotowane plasterki wkładamy do mikrofalówki na około 4 minuty, aby jabłka zmiękły i nie łamały się podczas tworzenia róż. Następnie jabłka odsączamy na sitku i studzimy.
3. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i cynamon, mieszamy.
4. Ciasto francuskie rozwałkowujemy, tak aby było jak najcieńsze i kroimy je na paski. Każdy z pasków smarujemy masłem cynamonowym i układamy na nim plasterki jabłek tak aby jabłka wystawały poza ciasto i jednocześnie zachodziły jeden na drugi.
5. Formę do pieczenia muffinek smarujemy masłem. Paski ciasta razem razem z jabłkami delikatnie zwijamy i umieszczamy w formie.
6. Róże pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 30 minut. 
7. Wystudzone róże oprószamy cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments