Eklerki kawowe
Pierwsze w życiu eklerki pieczone samodzielnie przeze mnie,
ale na pewno nie ostatni :)
Eklerki to francuskie ciastko wykonane z parzonego ciasta, wypełnione budyniowym kremem.
Słowo „ekler” zapożyczone jest z francuskiego słowa éclair oznaczającego błyskawicę,
a to dlatego, że ciastka te są „błyskawicznie” konsumowane!
Tym razem przygotowałam eklerki w wersji kawowej (a'la tiramisu), ale na pewno na tym nie poprzestanę
Koniecznie wypróbujcie!
EKLERKI KAWOWE
Składniki (na ok. 15 sztuk):
Ciasto:
- 50 ml mleka
- 50 ml wody
- 25 g masła (oraz niewielka ilość do wysmarowania blachy)
- 60 g mąki pszennej (oraz niewielka ilość do oprószenia blachy)
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- szczypta soli
Krem kawowy:
- 300 ml mleka
- 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
- 4 żółtka
- 30 g mąki pszennej
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 140 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 20 g masła
Polewa czekoladowa:
- 40 g czekolady mlecznej
- 40 g czekolady gorzkiej
- 50 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka miodu
- 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 15 g masła
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlewamy mleko, wodę, dodajemy masło oraz szczyptę soli, wszystkie składniki gotujemy do wrzenia.
2. Mąkę pszenną przesiewamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gotujących się składników i energicznie mieszamy przez około 30 sekund.
3. Zdejmujemy z palnika i ciasto przekładamy do miski. Za pomocą miksera ucieramy ciasto, stopniowo dodając jajka.
4. Blachę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Na tak przygotowaną blachę za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą koncówką wyciskamy eklerki.
5. Eklerki pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C, aż się zarumienią. Po upieczeniu odstawiamy eklery do ostudzenia.
6. Do garnka wlewamy śmietankę, kawę i miód i zagotowujemy, następnie ściągamy z palnika i dodajemy pokruszoną czekoladę, odstawiamy na 1-2 minuty. Następnie mieszamy do uzyskania konsystencji polewy, na końcu dodajemy miękkie masło. Całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
7. Do garnka wlewamy mleko, które zagotowujemy z kawą.
8. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym. Do utartych zółtek dodajemy mąkę i mąkę ziemniaczaną. Wszystko starannie mieszamy.
9. Do utartych żółtek z mąką stopniowo dodajemy zagotowane mleko, cały czas mieszając. Masę wlewamy z powrotem do garnka, który ponownie stawiamy na palniku. Cały czas mieszając, na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania i zgęstnienia kremu.
10. Zgęstniały krem ściagamy z ognia. Do kremu dodajemy masło, całość mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
11. Upieczone i wystudzone eklery delikatnie przekrawamy na pół, korpusy eklerów zanurzamy w polewie kawowej i układamy na blaszce posmarowanym korpusem do góry razem z odciętymi dołami eklerów. Tak przygotowane eklery wkładamy do lodówki na kilka minut, aby polewa zastygła. Na dolne warstwy eklerów za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem i przykrywamy górnymi warstwami posmarowanymi polewą.
0 Comments