Wielkanocne muffinki z coca-colą

Czekoladowe muffinki z Coca-colą to nasza nowa propozycja!
Pewnie jesteście zaskoczeni, ale bąbelki nadają babeczkom lekkości a smak coli nie jest wyczuwalny. 
Wiosna za oknem pojawia się co raz śmielej, dlatego pojawiła się również na naszych wypiekach. 
Takie babeczki świetnie udekorują świąteczny stół i dodadzą wiosennego powiewu.
Dekoracja jest banalna a efekt kapitalny!
BABECZKI Z COCA COLĄ (z wielkanocną dekoracją):
Składniki (na ok. 12 sztuk):
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
- 200 g brązowego cukru
- 150 ml Coca - Coli
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 jajka

Krem budyniowy:
- 1 mały budyń
- 250ml mleka
- 60g masła
- zielony barwnik

Dodatkowo:
- wiórki kokosowe
- jajeczka czekoladowe "Mini eggs"

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
2. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki: mąkę, proszek, kakao, cukier.
2.W drugiej misce natomiast - roztrzepane jajka, coca colę i olej. Do mokrych składników dodać przesiane suche składniki i wymieszać do połączenia.
3. Foremkę do muffinów wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta, do 3/4 wysokości papilotki. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wystudzić na kratce
4. Ugotować budyń z 250 ml mleka. Odstawić do wystudzenia. Zmiksować masło na jasną, puszystą masę a następnie po łyżce dodawać budyniu o temperaturze pokojowej. Następnie dodać zielonego barwnika i zmiksować.
5. Wiórki kokosowe przesypać do miseczki dodać zielonego barwnika i dodać troszkę wodę do uzyskania pożądanego koloru. Odstawić wiórki do wyschnięcia.
6. Wystudzone muffinki posmarować kremem budyniowym a następnie obtoczyć w wiórkach. Na szczycie poukładać jajeczka.

You Might Also Like

0 Comments