Czekoladowe ciasto w skorupce
Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z... jajkiem!
Jajko jest wszędzie, w sałatce, w żurku, z majonezem, dlatego u nas jajko też musiało być :)
Co prawda nasze jest inne niż wszystkie, bo nadziewane ciastem!
Jest to mini wersja mega czekoladowego ciasta zwanego Brownie, zamkniętego w skorupce :P
Pomysł podpatrzony na stronie www.mysweetworld.pl
Zabawy przy stworzeniu tych bajecznych jajek trochę jest, ale na pewno zaskoczycie niejednego gościa!
CZEKOLADOWE CIASTO W SKORUPCE
Składniki (na 10 skorupek):
-10 skorupek jajek
- czerwony barwnik spożywczy- kilka łyżeczek soli
- kilka łyżeczek oleju
-150g gorzkiej czekolady
- 100 g masła
- 30 g kakao
- 100 g mąki
- 3 jajka
- 70 g cukru
Sposób przygotowania:
1. Do szklanki wlać zimna wodę (3/4 szklanki, dodać łyżeczkę czerwonego barwnika. Wymieszać żeby barwnik się rozprowadził. Włożyć jajko, tak aby było całe zanurzone i trzymać tak kilka minut, do otrzymania pożądanego koloru.
2. Po zafarbowaniu jajka położyć na ręczniku papierowym i pozostawić do wyschnięcia. Następnie w każdym jajku z bardziej zaokrąglonej strony zrobić niewielki otwór (najlepiej nożem z ostrą końcówką).
3. Za pomocą wykałaczki wylać jajka ze skorupek. Skorupki opłukać pod bieżącą wodą i napełnić wodą. Włożyć do garnka i zalać wodą dodając kilka łyżeczek soli. Gotować około 2-3 minuty. Skorupki wystudzić i osuszyć.
4. Do skorupek wlewać po łyżeczce oleju, potrząsać tak by rozprowadził się po całym wnętrzu skorupek. Nadmiar oleju zlać.
5 W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i masło. Wymieszać i przestudzić.
6.W drugiej misce jajka (można użyć tych ze skorupek) wymieszać z cukrem i solą, następnie dodać mąkę i kakao. Na koniec połączyć z czekoladą.
7.Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z końcówką do nadziewania i napełnić ciastem skorupki do ¾ wysokości (ciasto rośnie!).
8. Jajka umieścić w formie do muffinek obtaczając je folią aluminiową, tak aby się nie przewracały.
9. Piec w temperaturze 180 stopni przez 20 minut i wystudzić.
0 Comments