Ciasto 'Leśny mech'
Pewnie wszyscy słyszeliście o cieście z dodatkiem szpinaku o wdzięcznej nazwie 'Leśny mech',
ale czy mieliście okazje go skosztować?
My sami byliśmy do niego początkowo sceptycznie nastawieni, ale postanowiliśmy je wypróbować!
I jest rewelacyjne!
Szpinak nie jest wyczuwalny, ale za to nadaje ciastu przepiękny, zielony kolor.
Jak dla nas ciasto można zajadać bez dodatku kremu, ponieważ samo w sobie jest pyszne i wilgotne.
Idealne ciasto, aby poczuć wiosnę w domu, gdy za oknem pogoda nie rozpieszcza.
A może u niektórych z Was pojawi się również na Wielkanocnym stole?
CIASTO 'LEŚNY MECH'Składniki (forma o śr. 22cm):
Ciasto:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
Krem:
- 400 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- owoc granatu
- owoc granatu
Sposób przygotowania:
1. Szpinak rozmrozić, odsączyć z wody i zblendować.
2. Jajka umieścić w misie, zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo wlewać powoli olej cały czas miksując. Na końcu Dodać ekstrakt wanilinowy i wymieszać.
3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 50 min (piec do tzw. suchego patyczka).
2. Jajka umieścić w misie, zmiksować z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie stopniowo wlewać powoli olej cały czas miksując. Na końcu Dodać ekstrakt wanilinowy i wymieszać.
3. Do masy jajecznej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na koniec dodać szpinak i wymieszać całość łyżką aż składniki się połączą.
4. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C na ok. 50 min (piec do tzw. suchego patyczka).
5. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.
6. Galaretkę rozpuścić w 200 ml wrzątku, dokładnie wymieszać, wystudzić. Ostudzoną wstawić do lodówki, żeby zaczęła tężeć. W międzyczasie ubić śmietanę kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i szybko zmiksować do połączenia się składników.
7. Z wystudzonego ciasta obciąć nożem wierzch ciasta, który następnie pokruszyć, tak aby je wyrównać, następnie wyrównane ciasto przeciąć w 2/3 wysokości.
0 Comments