Chlebek bananowy

Chlebek bananowy to nic innego jak bardzo szybkie i proste ciasto bananowe,
- bez użycia miksera!
- do wykonania w jednej misce, więc nie ma za dużo zmywania!
- wykorzystujesz stare banany, których już nikt nie chce jeść!
                          To klasyczny przepis, do którego możesz dodać swoje ulubione dodatki (np. czekoladę, orzechy, cynamon)
Chlebek jest bardzo wilgotny i mega bananowy.
CHLEBEK BANANOWY
Składniki (forma 30 x 11cm):
- 4 duże dojrzałe banany ok. 800 g (najlepiej bardzo dojrzałe)
- 100 g masła (roztopionego)
- 30 g miodu (lub więcej, jeśli lubicie słodkie ciasta)
- 2 jajka
- 340 g mąki pszennej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

Dodatkowo:
- 1 banan

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
2. W dużym naczyniu rozgnieść za pomocą widelca banany, dodać roztopione masło, jajka, cukier i ekstrakt waniliowy. Wszystko krótko wymieszać.
3. Dodać przesianą mąkę i sodę oczyszczoną oraz sól i wymieszać tylko do połączenia się składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną.
5. Ciasto można ozdobić układając przekrojonego na pół banana. 
5. Piec przez około 50 – 60 minut w temperaturze 170°C (do tzw. suchego patyczka.) Wyjąć, przestudzić w formie.

You Might Also Like

0 Comments