Ciasto meksykańskie z chili

Kolejna propozycja na chłodne, jesienne wieczory.
Ciasto mocno czekoladowe, oblane czekoladową polewą.. a jak wiadomo nie ma nic lepszego na poprawę humoru jak.. CZEKOLADA!
Ze szczyptą chili, które delikatnie pali w podniebienie i rozgrzewa organizm.
CIASTO MEKSYKAŃSKIE Z CHILI
Składniki (forma 30x11cm):
- 270 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 7 łyżek kakao
- 7 łyżek wody
- 200 g masła
- 3 średnie jabłka
- 1 gruszka
- szczypta chili (do smaku)

Polewa czekoladowa:
- 70 g czekolady mlecznej
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżka kakao

Sposób przygotowania:
1. W małym rondelku rozpuścić masło razem z cukrem, wodą i kakao rozpuściłam z cukrem, kakao i wodą. 
2. Jabłka i gruszkę obrać, zblendować na gładką masę.
3. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną masę.
4. Przestudzoną masę czekoladową wymieszać z żółtkami, mąką, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą pianę, owoce i chili. 
5. Blaszkę wysmarować masłem i oprószyć kakao.
6. Ciasto wyłożyć do blaszki i piec w temperaturze 180ºC przez ok. 50 minut ( do suchego patyczka).
7. W kąpieli wodnej roztopić czekoladę z kremówką i kakao do otrzymania gładkiego sosu. Ostygnięte ciasto oblać polewą czekoladową.

You Might Also Like

0 Comments