Ciasto marchewkowe z ananasem

Obowiązkowa propozycja podczas jesieni..
Mega wilgotne i aromatyczne ciasto, które można łatwo i szybko przygotować.
Tym razem zainspirowałam się stroną mojewypieki.com i postanowiłam dodać do tego ciasta ANANASA. Wyszło pysznie, spróbujcie koniecznie!

Przepis na klasyczne ciasto marchewkowe znajdziecie tutaj: Ciasto marchewkowe
CIASTO MARCHEWKOWE Z ANANASEM
Składniki (forma 25 x 35 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- ok. 300 g marchewki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 330 ml oleju
- 5 jajek
- 120 g orzechów włoskich

Krem:
- 270 g serka "Twój smak"
-  90 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekane orzechy i zblendowane ananasy.
3. W naczyniu za pomocą trzepaczki roztrzepać jajka z olejem, dodać
 przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy i krótko wymieszać.
4. Na końcu dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do wystudzenia.
6. Miękkie masło, cukier i wanilię umieścić w misie miksera, utrzeć do otrzymania jasnej, puszystej masy. Serek dodawać partiami cały czas ucierając.
7. Wierzch ciasta posmarować kremem, ozdobić orzechami pekan. Wstawić na godzinę do lodówki do schłodzenia.

You Might Also Like

0 Comments