Ciasto marchewkowe z ananasem
Obowiązkowa propozycja podczas jesieni..
Mega wilgotne i aromatyczne ciasto, które można łatwo i szybko przygotować.
Tym razem zainspirowałam się stroną mojewypieki.com i postanowiłam dodać do tego ciasta ANANASA. Wyszło pysznie, spróbujcie koniecznie!
Przepis na klasyczne ciasto marchewkowe znajdziecie tutaj: Ciasto marchewkowe
Składniki (forma 25 x 35 cm):
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- ok. 300 g marchewki
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 330 ml oleju
- 5 jajek
- 120 g orzechów włoskich
Krem:
- 270 g serka "Twój smak"
- 90 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 g cukru pudru
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posiekane orzechy i zblendowane ananasy.
3. W naczyniu za pomocą trzepaczki roztrzepać jajka z olejem, dodać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy i krótko wymieszać.
4. Na końcu dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do wystudzenia.
3. W naczyniu za pomocą trzepaczki roztrzepać jajka z olejem, dodać przesianą mąkę pszenną, cukier, sól, proszek, sodę i przyprawy i krótko wymieszać.
4. Na końcu dodać startą marchewkę, orzechy i ananasy, wymieszać łyżką.
5. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do wystudzenia.
0 Comments