Tiramisu w słoiczku

Tiramisu to deser pochodzący z Włoch, idealna propozycja dla fanów kawy.
Biszkopty mocno nasączone kawą z dodatkiem likieru migdałowego przełożone kremem i oprószone kakao.
Deser jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu a jego dodatkowym atutem jest to, że słoik można zakręcić i deser zabrać ze sobą do pracy albo na piknik.
Ciasto jest sztywne i myślę, że spokojnie można go zrobić w formie ciasta i kawałki będą się ładnie kroić i prezentować na stole.
TIRAMISU W SŁOICZKU
Składniki (na 4 porcje):
- 170 g okrągłych biskoptów
- 3 duże jajka
- 500 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru
- 200ml mocnej kawy
- 30 ml likieru amaretto
- 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:
1. Jajka sparzyć gorącą wodą a następnie oddzielić białka od żółtek. 
2. Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puszysty krem, dodać mascarpone i zmiksować do otrzymania jednolitej masy. Jedno białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej.
3. Amaretto wlać do przestudzonej kawy. Biszkopty maczać w kawie i układać w słoiczku (u mnie na jedną warstwę przypadły 2 biszkopty). Na biszkopty wyłożyć krem i oprószyć kakao. 
4. Warstwy powtarzać w każdym pucharku do wyczerpania składników, tak aby ostatnią warstwą był krem. Tiramisu wstawić do lodówki na kilka godzin i dopiero przed podaniem oprószyć kakao. 

You Might Also Like

0 Comments