Mini serniczki na zimno z owocami

Przygotowanie tego deseru jest proste i szybkie, bez użycia piekarnika.
Ja miałam ochotę na połączenie sernika z  mieszanką kwaśnych owoców, ale możecie wykorzystać swoje ulubione owoce.
Do wykonania tego deseru potrzebne są metalowe obręcze cukiernicze, ale naprawdę warto je zakupić.
 Takie ciasta w wersji mini wyglądają naprawdę uroczo! :)
MINI SERNICZKI NA ZIMNO Z OWOCAMI
Składniki (na 6 sztuk):
Spód:
- 50 g masła
- 100 g maślanych herbatników

Masa serowa:
- 450 g twarogu
- 159 ml śmietanki płynnej 30%
- 120 g cukru pudru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- galaretka cytrynowa

Masa owocowa:
- 1 opakowanie mieszanki owocowej Hortex
- cukier (do smaku)
- 1 galaretka wiśniowa

Sposób przygotowania:
1. Obręcze cukiernicze wysmarowane masłem wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Masło rozpuścić w rondelku, a ciasteczka pokruszyć (najlepiej w malakserze). Do rozpuszczonego masła dodać pokruszone herbatniki i wymieszać. Na dno obręczy wyłożyć po 2 łyżki ciasteczkowego spodu, mocno dociskając. Formę z obręczami wypełnionymi spodem wstawić do lodówki.
3. Galaretkę cytrynową zalać 150 ml wrzątku i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do przestygnięcia. Galaretkę wiśniową zalać 100 ml wrzątku i wymieszać do rozpuszczenia się.
4. Mrożone owoce umieścić w garnuszku, dodać cukier i podgrzewać do momentu rozmrożenia owoców. Do miseczki odłożyć 3 łyżki całych owoców potrzebnych do dekoracji. Pozostałe owoce zmiksować na gładką masę.
5. Do masy owocowej dodać wiśniową galaretkę, wymieszać i odstawić do schłodzenia.
6. Ser, cukier i aromat waniliowy zmiksować do momentu aż masa będzie gładka. W osobnej misce ubić na sztywno śmietankę kremówkę i następnie dodać do sera i wymieszać.
7. Przestudzoną galaretkę cytrynową przelać do masy serowej i ponownie wymieszać. Na końcu można ewentualnie dodać kilka łyżek soku z owoców dla otrzymania jasnego, różowego koloru.
8. Masę serową przelać na spód do obręczy (ok. 5 czubatych łyżek) i wstawić do lodówki, aż zastygnie (ok. 1h)
9. Na stężałą masę serową wylać masę owocową (do końca obręczy). Odstawić na minimum 4h do lodówki (najlepiej na całą noc).
10. W celu wyjęcia deseru z obręczy wyjąć go 30 minut wcześniej z lodówki a następnie wypchnąć go od dołu specjalnym 'przydasiem' najczęściej dołączonym do zestawu obręczy.
11. Ozdobić odłożonymi wcześniej owocami, lub możemy także ozdobić świeżymi, jeśli takie posiadamy.

You Might Also Like

1 Comments