Łaciaty seromakowiec bez spodu

Propozycja idealna dla fanów zarówno sernika, jak i makowca..
 Dwa ciasta w jednym połączone artystycznym nieładem, czyż nie pięknie się prezentuje?
Prosty w wykonaniu, bez konieczności przygotowania kruchego ciasta.
Ciasto jest ciężkie, ale jednocześnie wilgotne i rozpływające się w ustach.
Przepis podpatrzony na www.mojewypieki.com
ŁACIATY SEROMAKOWIEC BEZ SPODU
Składniki (forma 25 x 35 cm):
Masa serowa:
- 1 kg sera z wiaderka
- 5 dużych jajek
- 150 g cukru pudru
- 125 ml śmietany kremówki 30%
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 20 g budyniu waniliowego w proszku

Masa makowa:
- 300 g maku mielonego
- 110 g płynnego miodu
- 60 g orzechów laskowych 
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów lub aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 2 jajka

Lukier:
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
2. Mielony mak zalać wrzącą wodą, odstawić do wystudzenia, następnie odcisnąć z nadmiaru wody za pomocą np. lnianej ściereczki.
3. Do maku dodać wszystkie składniki oprócz jajek i dokładnie wymieszać. 
4. W misie ubić całe jajka, dodać do masy makowej i dokładnie wymieszać.
5. W misie umieścić ser, jajka, cukier, wanilię i budyń w proszku i krótko zmiksować do połączenia się składników. Na końcu dodać kremówkę i wymieszać za pomocą szpatułki.
6. Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia.
7. Na dnie formy wykładać po łyżce masy makowej tworząc "plamki", następnie wylać połowę masy serowej. Następnie wyłożyć drugą warstwę masy makowej, tak aby przykrywać mak serem i wylać resztę masy serowej. Jeżeli zostanie jeszcze masa makowa można wyłożyć na wierzchu kolejną warstwę i delikatnie wyrównać.
8. Piec w temperaturze 170ºC przez około godzinę minut (do zarumienia się sernika). Ciasto wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
9. Przestudzony sernik można dodatkowo oblać lukrem.

You Might Also Like

0 Comments