Nie zgadniecie co dzisiaj dla Was mamy…
no dobra, na pewno już wiecie, że to znowu kolejne cudo z truskawkami!
Dzisiaj będzie to ciasto drożdżowe z truskawkami.
Smak tego ciasta na pewno przywróci Was do dni dzieciństwa.
U nas ciasto znikało jeszcze cieplutkie, ponieważ takie jest najlepsze :)
Nie zwlekajcie więc i koniecznie wypróbujcie to ciasto!
CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI
Składniki (forma 25 x 35 cm)
- 750 g mąki
- 130 g cukru
- 130 g cukru
- 2 opakowania drożdży suszonych
- 110 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- ok. 400 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 400 g truskawek
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki
- szczypta soli
- ok. 400 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
- 400 g truskawek
- 100 g cukru
- 2 łyżki mąki
Lukier:
- 60 g cukru pudru
- ok 5 łyżek gorącej wody
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- 60 g cukru pudru
- ok 5 łyżek gorącej wody
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, drożdże i sól. W zagłębienie wlać letnie mleko, dodać jajko i pokrojone w kostkę masło. Wszystko wymieszać i zagnieć na gładkie ciasto.
2. Zagniecione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny)
3. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, odkroić 1/4 części i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy. Wyłożyć nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
4.Truskawki pokroić na ćwiartki i wymieszać z cukrem i mąką.
5. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż na nie truskawki i zwiń jak roladę. Pokrój na równe części.
6. Ułóż kawałki na wcześniej przygotowanym spodzie blisko siebie. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte bułeczki piecz w 180°C przez 20-25 minut.
7. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie lejący. Polej nim przestudzone ciasto.
2. Zagniecione ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 1 godziny)
3. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść ponownie, odkroić 1/4 części i rozwałkować na prostokąt o wymiarach formy. Wyłożyć nim dno formy, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia.
4.Truskawki pokroić na ćwiartki i wymieszać z cukrem i mąką.
5. Resztę ciasta rozwałkuj na prostokąt, wyłóż na nie truskawki i zwiń jak roladę. Pokrój na równe części.
6. Ułóż kawałki na wcześniej przygotowanym spodzie blisko siebie. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Wyrośnięte bułeczki piecz w 180°C przez 20-25 minut.
7. Wymieszaj cukier puder z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Lukier powinien wyjść dość gęsty, ale jednocześnie lejący. Polej nim przestudzone ciasto.