Dzisiaj mam dla Was połączenie kruchego ciasta z budyniem i śliwkami.
Możecie wykorzystać swoje ulubione śliwki (ja użyłam odmiany opal), ale świetnie sprawdzą się także węgierki.
Ciasto znikało z blachy jeszcze ciepłe!
CIASTO ZE ŚLIWKAMI I BUDYNIEMSkładniki (forma 25 x 35 cm):
Kruche ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 1000 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
Dodatkowo:
- ok 0,5 kg śliwek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wszystko razem siekamy i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki a większą częścią wykładamy dno formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
3. Około 800 ml mleka umieszczamy w garnuszku razem z masłem i cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i mieszamy a następnie wlewamy do gorącego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotujemy do momentu aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
4. Śliwki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek.
- 200 g cukru pudru
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Budyń waniliowy:
- 1000 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 0,5 szklanki cukru
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru)
Dodatkowo:
- ok 0,5 kg śliwek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy, następnie dodajemy sól oraz masło pokrojone na małe kawałki. Wszystko razem siekamy i dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. 2. Ciasto dzielimy na dwie części (jedną mniejszą, drugą większą). Mniejszą część wkładamy do zamrażarki a większą częścią wykładamy dno formy wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki.
3. Około 800 ml mleka umieszczamy w garnuszku razem z masłem i cukrem i doprowadzamy do wrzenia. Do pozostałego mleka dodajemy proszek budyniowy i mieszamy a następnie wlewamy do gorącego mleka, cały czas intensywnie mieszając. Gotujemy do momentu aż budyń będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia, dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
4. Śliwki przekrawamy na pół, pozbywamy się pestek.
5. Schłodzone kruche ciasto nakłuwamy widelcem a następnie układamy na nim śliwki środkiem do góry jedna obok drugiej. Śliwki zalewamy ciepłym budyniem a na wierzch ścieramy na tarce o grubych oczkach zamrożoną część ciasta.