Tym razem mam dla fanów pralinek Rafaello kolejną propozycję.
Na blogu pojawił się już przepis na ciasto 'Rafaello', ale wiadomo, że nie zawsze się chce piec na dużą skalę, dlatego w takich przypadkach najlepiej się sprawdzają muffinki,
a muffinki Rafaello...to połączenie idealne!
Obłędny kokosowy smak babeczek, słodki czekoladowy krem i współgrający ze wszystkim kwaskowaty dżem ukryty wewnątrz, to coś obok czego nie można przejść obojętnie!
A co może być lepszego przy popołudniowej kawie?
Jeżeli jednak macie ochotę na ciasto wejdźcie tutaj: Ciasto 'Rafaello'
MUFFINKI 'RAFAELLO' Z DŻEMEM MALINOWYMSkładniki (około 10 większych sztuk):
- 170 g masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 90 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki likieru Amaretto
Krem:
- 230 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
*** Wieczór wcześniej trzeba przygotować krem!!! (punkt 5)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
2. W misie utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać odłożone suche składniki, likie i wymieszać do połączenia się składników.
3. Blachę na muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
4. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
5. Śmietankę kremówkę podgrzać prawie do wrzenia i zestawić z palnika. Dodać połamaną, białą czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
6. Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry za pomocą łyżeczki i wypełnić dżemem.
7. Schłodzoną masę czekoladową ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki.
8. Krem obsypać wiórkami kokosowymi a na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello. Przechowywać w lodówce.
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
Dodatkowo:
- pralinki Rafaello
- kilka łyżek dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do obsypania muffinek
*** Wieczór wcześniej trzeba przygotować krem!!! (punkt 5)
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
2. W misie utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać odłożone suche składniki, likie i wymieszać do połączenia się składników.
3. Blachę na muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
4. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
5. Śmietankę kremówkę podgrzać prawie do wrzenia i zestawić z palnika. Dodać połamaną, białą czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
6. Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry za pomocą łyżeczki i wypełnić dżemem.
7. Schłodzoną masę czekoladową ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki.
8. Krem obsypać wiórkami kokosowymi a na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello. Przechowywać w lodówce.