Szarlotka z cini minis
Od dawna chodziło za mną połączenie jabłek i płatków śniadaniowych Cini minis.. i w końcu postanowiłam je wypróbować :)
Kruchy spód, duża ilość jabłek i chrupiąca, cynamonowa warstwa to połączenie idealne.
Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia, dopóki płatki nie namiękną od jabłek.
SZARLOTKA Z CINI MINISSkładniki (forma o śr. 25cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 jajka
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
Wierzch ciasta:
- 2 - 3 szklanki płatków Cini Minis
- 50 g kostki masła
- 1 pełna łyżka miodu
Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, zimne masło, śmietanę oraz jajka – wszystkie składniki ze sobą połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wsadzić do lodówki na 30 minut.
2. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztopić masło i wrzucić jabłka z cynamonem – wszystko dusić, od czasu do czasu przemieszać, tak do momentu aż jabłka odrobinkę zmiękną i odstawić do ostygnięcia.
3. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
1 Comments
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń