Szarlotka z cini minis

Od dawna chodziło za mną połączenie jabłek i płatków śniadaniowych Cini minis.. i w końcu postanowiłam je wypróbować :)
Kruchy spód, duża ilość jabłek i chrupiąca, cynamonowa warstwa to połączenie idealne.
Ciasto najlepsze jest pierwszego dnia, dopóki płatki nie namiękną od jabłek.
SZARLOTKA Z CINI MINIS
Składniki (forma o śr. 25cm):
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 jajka

Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła

Wierzch ciasta:
- 2 - 3 szklanki płatków Cini Minis
- 50 g kostki masła
- 1 pełna łyżka miodu

Sposób przygotowania:
1. Do miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, dodać cukier, zimne masło, śmietanę oraz jajka – wszystkie składniki ze sobą połączyć i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto wsadzić do lodówki na 30 minut. 
2. W tym czasie obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W rondelku roztopić masło i wrzucić jabłka z cynamonem – wszystko dusić, od czasu do czasu przemieszać, tak do momentu aż jabłka odrobinkę zmiękną i odstawić do ostygnięcia. 
3. Schłodzone ciasto rozwałkować, przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut. 
4. Na lekko rumiany spód wyłożyć masę jabłkową i włożyć ponownie do piekarnika na 15-20 minut. 5. W garnku roztopić masło i miód, następnie do garnka wsypać płatki i dokładnie wszystko wymieszać. Na lekko ostudzone ciasto, wyłożyć cini minis i równomiernie rozprowadzić aby pokryła cała formę.

You Might Also Like

1 Comments