Tort bezowy z kiwi
Chrupiąca z wierzchu i piankowa w środku beza, połączona z kremem śmietankowym i lekko kwaskowatymi kiwi to połączenie idealne!
Dzięki obecności kiwi można poczuć lekki powiew wiosny.. :)
Wbrew pozorom upieczenie bezy wcale nie jest takie trudne, wystarczy uzbroić się w cierpliwość i bardzo powoli dodawać cukier do białek.
Składniki (forma o śr. 21 cm):
Beza:
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 8 sztuk kiwi
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Na papierze do pieczenia narysować 2 okręgi o średnicy 21 cm i wyłożyć papier na blachy.
3. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać cukier, łyżka po łyżce w dużych odstępach czasu. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Na końcu dodać sok z cytryny i ubić. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
4. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego przygotowane blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec przez około 100 minut, aż beza będzie chrupka z wierzchu. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
6. Do miski włożyć schłodzone mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubić mikserem aż krem będzie gęsty i puszysty.
7. Kiwi umyć, obrać i pokroić w grube plasterki.
8. Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć 3/4 kremu, następnie położyć połowę plasterków kiwi i przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć resztą kremu i pozostałe plasterki kiwi.
3. Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodawać cukier, łyżka po łyżce w dużych odstępach czasu. Powinna powstać gęsta i błyszcząca piana bezowa. Na końcu dodać sok z cytryny i ubić. Następnie dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
4. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła.
5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150ºC. Włożyć do niego przygotowane blaty bezowe i zmniejszyć temperaturę do 120ºC (z termoobiegiem). Piec przez około 100 minut, aż beza będzie chrupka z wierzchu. Pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
6. Do miski włożyć schłodzone mascarpone, śmietankę i cukier wanilinowy. Ubić mikserem aż krem będzie gęsty i puszysty.
7. Kiwi umyć, obrać i pokroić w grube plasterki.
8. Jeden blat położyć na paterze, wyłożyć 3/4 kremu, następnie położyć połowę plasterków kiwi i przykryć drugim blatem. Następnie wyłożyć resztą kremu i pozostałe plasterki kiwi.
1 Comments
pyszny torcik
OdpowiedzUsuń