Red Velvet Cake
Dzisiaj mam dla Was amerykańskie ciasto, które idealnie sprawdzi się na Walentynki.
Swoją barwę ciasto zawdzięcza niestety barwnikowi, ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na takie szaleństwo :)
Ciasto jest mega wilgotne, dzięki czemu rozpływa się w ustach. Jest proste w przygotowanie, samo ciasto nie wymaga nawet użycia miksera.
Zamiast serka mascarpone można użyć serka philadelphia (tym razem nie mogłam go znaleźć w sklepie).
Wykonałam ciasto w kształcie serca ale można także je także zrobić w kształcie koła.
Składniki (forma o śr. 28 cm)
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 270 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki maślanki (jogurtu naturalnego, kefiru)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki winnego octu
- 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 270 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 jajka
- 1,5 szklanki oleju słonecznikowego
- 2 szklanki maślanki (jogurtu naturalnego, kefiru)
- 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1,5 łyżki winnego octu
- 1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. łyżka czerwonego barwnika
- ok. łyżka czerwonego barwnika
Masa kremowa:
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 500 g serka mascarpone
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do naczynia przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier, wymieszać.
3. W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia za pomocą widelca.
4. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem do połączenia się składników (mieszać w jednym kierunku).
2. Do naczynia przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodać sól i cukier, wymieszać.
3. W drugim naczyniu umieścić jajka, olej, maślankę, barwnik, ekstrakt i wymieszać do połączenia za pomocą widelca.
4. Składniki suche przesypać do składników mokrych, wymieszać widelcem do połączenia się składników (mieszać w jednym kierunku).
5. Do szklanki wlać ocet, dodać sodę, wymieszać (powstanie piana). Pianę wlać do ciasta,wymieszać. i od razu wstawić ciasto do piekarnika.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30- 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestudzenia.
7. Zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie za pomocą łyżki dodawać powoli mascarpone.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 30- 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Odstawić do przestudzenia.
7. Zimną śmietankę kremową z cukrem pudrem ubić mikserem na wysokich obrotach na sztywną pianę, następnie za pomocą łyżki dodawać powoli mascarpone.
8. Za pomocą wyciętego serca na kartce wyciąć serce na torcie, skrawki odłożyć do miski.
9. Ciasto podzielić na 2 części. na 1 blat wyłożyć połowę kremu, przykryć drugim blatem i resztą kremu obsmarować boki ciasta oraz wierzch ciasta.
0 Comments