Serowe mini pączki
Serowe mini pączki to świetna alternatywa dla zapracowanych osób, które nie mają czasu na długie stanie w kuchni.
Pączki serowe robi się szybko, nie trzeba czekać aż wyrośnie ciasto drożdżowe, wystarczy zagnieść razem składniki i smażyć!
Pączki można udekorować cukrem pudrem albo obtoczyć w cukrze cynamonowym, ja zrobiłam pół na pół :)
SEROWE MINI PĄCZKISkładniki (na ok. 35 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej tortowej
- 500 g serka twarogowego tłustego lub półtłustego
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżek śmietany
- 3 jajka
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- łyżeczka spirytusu
Dodatkowo:
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- cukier puder lub cukier cynamonowy
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (ciasto będzie się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).
2. Z ciasta formować niewielkie pączki zwilżonymi wodą dłońmi (pączki rosną podczas pieczenia).
3. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucaj pączki partiami. Smażyć aż nabiorą lekko brązowego koloru.
4.Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5. Po przestudzeniu mini pączki można posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze cynamonowym.
Sposób przygotowania:
1. Twaróg przecisnąć przez praskę i dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto (ciasto będzie się kleić, ale nie należy dosypywać więcej mąki, bo pączki będą twarde).
2. Z ciasta formować niewielkie pączki zwilżonymi wodą dłońmi (pączki rosną podczas pieczenia).
3. W garnku rozgrzać tłuszcz i wrzucaj pączki partiami. Smażyć aż nabiorą lekko brązowego koloru.
4.Usmażone pączki odkładać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
5. Po przestudzeniu mini pączki można posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w cukrze cynamonowym.
0 Comments