Ciasto czekoladowe z sercem

Zbliżający się Dzień Zakochanych natchnął nas do specjalnych wypieków. 
Symbolem Walentynek jest oczywiście SERCE, które postanowiliśmy ukryć w czekoladowym cieście.
Ciasto jest wilgotne, mega czekoladowe, ale nie za słodkie :)
Wypróbujcie sami ten przepis i zaskoczcie ukochaną osobę!
CIASTO CZEKOLADOWE Z SERCEM
Składniki (forma 12 x 30cm):
Ciasto czerwone:
- 180 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- szczypta soli
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki śmietany
- czerwony barwnik (według uznania)

Ciasto czekoladowe:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 220 g masła
- 2 szklankimąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 200 ml mleka

Dodatkowo:
- cukier puder

Sposób przygotowania:
1.  Zaczynamy od przygotowania ciasta czerwonego. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Dalej ucierając dodawać kolejno po jednym żółtku a następnie dodać śmietanę i barwnik, wszystko razem zmiksować. 
3. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
4. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy przełożyć ciasto i piec około 45-50 minut (lub do tzw. suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 170°C.
5. Upieczone ciasto odstawić do przestudzenia. Przestudzone pokroić na plastry grubości ok. 2 cm i wyciąć za pomocą wykrawaczki serce.
6. Czekoladę połamać na drobne kawałki, razem z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej.
7. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać jajka, mleko i dokładnie zmiksować. Następnie dodać przestudzoną masę czekoladową i ekstrakt waniliowy, ponownie zmiksować do połączenia się składników.
8. W keksówce wyłożonej papierem do pieczenia, w środku ułożyć wzdłuż formy rząd serduszek. Przytrzymując dłonią serduszka wylewamy powoli ciasto czekoladowe z jednej i z drugiej strony serduszek, tak aby stabilnie się trzymały a następnie wykładamy równomiernie resztę ciasta. 
9. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C (do tzw. suchego patyczka)
10. Upieczone ciasto studzimy i dekorujemy cukrem pudrem.

You Might Also Like

3 Comments

  1. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny efekt uzyskałaś, gratuluję! Ja ostatnio walczyłam z biszkoptem, bo nigdy nie wychodził taki jak trzeba. Znalazłam jednak fajne porady na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ i wreszcie mój biszkopt czekoladowy wyszesł taki jak trzeba. Fajnie wyrósł i był bardzo wilgotny. Polecam!

    OdpowiedzUsuń