Zawijane ciasto drożdżowe z dżemem malinowym

Ciasto drożdżowe wcale nie musi być nudne!
Zawinięte jak rolada, posmarowane dżemem wygląda bardzo ciekawie a do tego dobrze smakuje.
Zdjęcia musiałam robić późnym wieczorem, ponieważ domownicy nie chcieli czekać do rana na skonsumowanie. W końcu ciasto drożdżowe najlepsze jest jeszcze lekko ciepłe :)
Ciasto jest tak pyszne, że zniknęło w ciągu jednego dnia!

 ZAWIJANE CIASTO DROŻDŻOWE Z DŻEMEM MALINOWYM
Składniki (forma 30 x 11 cm)
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 180 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g masła
- 50 g cukru pudru
- 20 g cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
- 250 g dżemu malinowego
- 1 jajko

Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 80 g mąki
- 20 g cukru waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Do miseczki kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę cukru oraz letnie mleko, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
2. W rondelku umieszczamy masło i podgrzewamy do rozpuszczenia się. Ostawiamy do przestygnięcia.
3. W większej misce umieszczamy przesianą mąkę, przestudzone roztopione masło, cukry, jajko oraz wyrośnięty rozczyn, całość zagniatamy. Gdy ciasto będzie już elastyczne to przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60 minut do wyrośnięcia.
4. Ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Gęstym dżemem smarujemy ciasto cienką warstwą zostawiając nieposmarowane brzegi (ok. 1 cm).
5. Ciasto Zwijamy jak roladę, a końce lepimy do siebie, tak aby dżem nie wypłynął bokiem.
6. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka.
7. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem keksówki. Roztrzepanym jajkiem smarujemy wierzch ciasta a następnie posypujemy kruszonką. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.

You Might Also Like

5 Comments

  1. Przepis genialny,korzystam z niego bardzo często i zawsze wychodzi 😍 Aż jestem w szoku że nie ma żadnych komentarzy bo przepis jest najlepszy i szybki 😍😍

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne! Dodałam nieco więcej cukru, bo lubię ��. Wyszło cudowne. Dziękuję za przepis i życzę słodziutkiego łikendu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie robię

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny przepis, korzystam z niego od dwóch miesięcy, a już piekłam kilka razy. Zawsze się udaje, tylko czas pieczenia do 40 minut ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis, ciasto wyszło idealne, z dżemem z czarnej maliny przepyszne, zapisuje przepis:)

    OdpowiedzUsuń