Apple pie

Apple pie to amerykańska szarlotka, a dla nas to po prostu tarta z jabłkami.
Bardzo duża ilość jabłek w duecie z cynamonem przykryta cienkim kruchym ciastem, czy może być coś lepszego ?
Przepyszne, aromatyczne ciasto,rozpływające się w ustach. Idealne do herbatki w jesienne wieczory.
Może być także podawane z gałką lodów waniliowych.
Ma jedną wadę - bardzo szybko znika z talerzy!
 APPLE PIE
Składniki (forma o śr. 25 cm)
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
-  szczypta soli
- 200 g masła
- 3 łyżki zimnej wody

Nadzienie jabłkowe:
- 1,5 kg jabłek (lub więcej)
- 1 łyżka masła (w temperaturze pokojowej)
- cukier (do smaku)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej (ewentualnie)

Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy umieścić mąkę pszenną, cukier puder, sól, masło pokrojone na kawałki i za pomocą noża posiekać ciasto. Dodać wodę i przez chwilkę zagniatać ręką, aż ciasto zacznie łączyć się w większe kawałki. Złączyć je w jednolitą kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę 
2. Formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać mąką.
3. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grube plastry. W dużej misce umieścić plasterki jabłka, miękkie masło, cukier, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Przykryć folią i odstawić w temperaturze pokojowej.
4. Schłodzone kruche ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na 2 części. Jedną jego część rozwałkować, wyłożyć na dno i boki formy. Na ciasto wyłożyć jabłka. Rozwałkować drugą część ciasta kruchego , wyłożyć na wierzch jabłek, skleić z ciastem na bokach formy. Na środku naciąć ciasto ostrym nożem, by para miała ujście.
5. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut, do lekkiego zarumienienia.

You Might Also Like

0 Comments