Bez tego wypieku nie ma świąt!
Pomysłów na babkę wielkanocną jest mnóstwo, w tym roku postawiliśmy na babkę piaskową.
Nie będziemy się za bardzo rozwodzić nad jej walorami, każdy to ciasto zna i wie że jest przepyszne, puszyste i mało słodkie.
Jeśli jesteście w trakcie świątecznych przygotowań, to jest to pozycja którą na pewno warto dodać do swojej listy!
Jeżeli macie ochotę na inną babkę zajrzyjcie tutaj: BABKA MIGDAŁOWA
BABKA PIASKOWA
Składniki (forma o śr. 22 cm):
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- aromat cytrynowy lub wanilinowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki oleju
- aromat cytrynowy lub wanilinowy
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy stopniowo cukry i cały czas miksujemy. Na końcu dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując.
3. Za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki stopniowo dodajemy suche, przesiane składniki i bardzo delikatnie mieszamy.
4. Na koniec dodajemy partiami olej oraz aromat i ponownie delikatnie łączymy.
5. Formę na babkę smarujemy masłem i oprószamy mąką, przelewamy ciasto.
6. Pieczemy w temp. 160 C przez około 50 min do tzw. suchego patyczka. Podajemy oprószone cukrem pudrem.