Sernik chałwowy

Są z nami jacyś miłośnicy chałwy?
 Mamy nadzieję że tak, bo mamy dla Was sernik chałwowy! 
Jeśli szukaliście czegoś pomysłowego na nadchodzące święta to jest to idealna opcja :)
Aczkolwiek ciasto sprawdzi się również na inne okazje albo i bez okazji.
 Każdego zaskoczy nowy smak, tradycyjnie wyglądającego sernika.
 Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom nie za słodkie, koniecznie je wypróbujcie!
Przepis podpatrzony na stronie mojewypieki.com
Jeżeli macie ochotę na tradycyjny sernik przepis znajdziecie tutaj: SERNIK TRADYCYJNY
SERNIK CHAŁWOWY
Składniki (forma 25x35 cm):
Spód:
- 200 g ciastek pełnoziarnistych
- 60 g masła

Masa serowa:
- 1500 g sera twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- szklanka cukru
- 7 jajek
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 400-450 g chałwy 
- nasionka z 1 laski wanilii

Polewa chałwowa:
- 250 g chałwy
- 220 ml śmietany kremówki 36%

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Ciasteczka pokruszyć. Masło roztopić w rondelku a następnie dodać do ciastek, wymieszać do otrzymania tzw. "mokrego piasku".
3. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać masę ciasteczkową, dociskając do spodu za pomocą łyżki, wyrównać. Odstawić do lodówki.
4. Ser utrzeć z cukrem a następnie dodawać kolejno jajka, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu. 
5. Do masy serowej dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować chwilę, do połączenia się składników. 
6. Na końcu dodać pokruszoną chałwę i zblendować całą masę, aby uzyskać jednolitą masę. Tak przygotowaną masę serową przelać na ciasteczkowy spód.
7. W piekarniku na najniższej półce postawić naczynie wypełnione gorącą wodą. Na wyższej półce położyć formę z sernikiem (para zapobiegnie pękaniu sernika).
8. Piec w temperaturze 170ºC przez około 1 godzinę. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć i wystudzić do końca.
9. Chałwę pokruszyć i wsypać do małego garnuszka. Dodać kremówkę i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy. Całość podgrzać, by polewa lekko zgęstniała cały czas mieszając aby się nie przypaliła. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Polewę wylać na wystudzony sernik.

You Might Also Like

0 Comments