Babka migdałowa

Nie ma chyba bardziej tradycyjnego wielkanocnego wypieku niż babka!
Bardzo prosta i szybka w przyrządzeniu, a to że jest to babka migdałowa nadaje jej wyjątkowego smaku i sprawia że nie musimy się martwić tym że będzie sucha.
Można ją oblać czekoladą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Na pewno warto by zagościła również na Waszym stole.
BABKA MIGDAŁOWA:
Składniki(forma o pojemności 1,5 l):
- 400 g masła
- 200 g drobnego cukru do wypieków
- 8 dużych jajek
- 240 g mąki pszennej
- 200 g zmielonych migdałów
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach migdałowy

Dodatkowo:
- 0,5 czekolady gorzkiej
- 0,5 czekolady mlecznej
- łyżka masła
- 70 ml mleka

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, następnie wymieszać z migdałami, odłożyć.
2.W misce za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem, na jasną i puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu do uzyskania gładkiej masy (może się zważyć). Dodać ekstrakt z migdałów, zmiksować.
3.Do otrzymanej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem i migdałami, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.
4. Formę do babki wysmarować masłem, oprószyć mąką i jej nadmiar strzepać. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
5. Piec w temperaturze 160ºC przez około 40 (do tzw. suchego patyczka). Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w formie, następnie wyjąć na kratkę.
6. W rondelku rozpuścić czekoladę, masło i mleko. Odstawić do wystygnięcia i polać babkę.

You Might Also Like

0 Comments