Rolada Ferrero Rocher

Przepyszna, mocno czekoladowa rolada z dodatkiem orzechów laskowych.

Idealny pomysł dla fanów pralinek Ferrero Rocher.
ROLADA FERRERO ROCHER
Składniki (forma 26 x 40 cm):
Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 80 g cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 50 g zmielonych orzechów laskowych

Krem:
- 250 ml śmietanki kremówki
- 100 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 śmietana-fix

Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 80 ml śmietanki kremówki
- 50 g drobno posiekanych orzechów

Dodatkowo: 
- 200 g nutelli
- 10 pralinek ferrero rocher

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy.
3. W drugiej misce ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, cały czas miksując dodawać po łyżce cukru. Następnie dodać żółtka i krótko zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia.
3. Do ubitej piany dodać suche składniki i wszystko delikatnie wymieszać za pomocą szpatułki tylko do połączenia wszystkich składników.
4. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Jeszcze gorące ciasto przełożyć na ściereczkę kuchenną papierem do góry. Powoli ściągnąć papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć (wzdłuż dłuższego boku) i pozostawić do wystudzenia.
6. Śmietankę kremówkę ubić z mascarpone i śmietaną fix, pod koniec ubijania dodając cukier puder.
7. Wystudzoną roladę rozwinąć, posmarować cienką warstwą nutelli a następnie równomiernie rozprowadzić krem śmietankowy i z powrotem zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka h.
8. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę ze śmietaną kremówką, dodać orzechy i oblać schłodzoną roladę. Odstawić z powrotem do lodówki najlepiej na całą noc.
9. Przed podaniem można udekorować pralinkami ferrero rocher.

You Might Also Like

0 Comments