Ciasto kapitańskie

 Lekkie, mocno kremowe ciasto, które nie wymaga wielu godzin spędzonych w kuchni.
Mocno nasączone kawą, z dodatkiem sporej ilości alkoholu, nie za słodkie.
Jeśli jesteście fanami tiramisu, to ciasto powinno Wam zasmakować !
Świetnie sprawdzi się na święta jak i na zwykły weekend.
CIASTO KAPITAŃSKIE
Składniki (forma 25x35cm):

Biszkopt:
- 4 duże jajka
- 110 g cukru
- 120 g mąki tortowej
- 3 łyżeczki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem budyniowo-ajerkoniakowy:
- 1l mleka
- 250 g cukru
- 8 g cukru wanilinowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 6 łyżek skrobi ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 250 g masła
- 180 ml ajerkoniaku

Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 300 ml mocnej kawy rozpuszczalnej
- 1 paczka małych okrągłych biszkoptów
- kakao
- 0,5 słoiczka powideł śliwkowych
- 1 śmietana-fix

Sposób przygotowania:

1. Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej. Formę wykładamy papierem do pieczenia.
2. Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao przesiewamy i odkładamy na bok. 
3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, aż powstanie gęsta i lśniąca masa. Następnie na najniższych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku. 
4. Do tak ubitych jajek dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki.
5. Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy i pieczemy w temp. 170 C przez około 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Zostawiamy do wystudzenia.
6. W garnuszku zagotowujemy około połowę mleka z połową cukru.
7. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym, następnie dodajemy mąkę pszenną, skrobię ziemniaczaną oraz resztę mleka i chwilę miksujemy. Całość wlewamy do wrzącego mleka i gotujemy na małym ogniu, aż do otrzymania gęstego budyniu. Gotowy krem przykrywamy folią spożywczą, tak aby folia dotykała powierzchni kremu i odstawiamy do wystudzenia (temperatury pokojowej).
8. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy z drugą połową cukru do uzyskania jasnej i puszystej masy. Małymi partiami dodajemy krem budyniowy cały czas miksując, do otrzymania gładkiego kremu. Na końcu dodajemy ajerkoniak i krótko mieszamy.
9. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i śmietaną-fix do do otrzymania sztywnego kremu.
10. Biszkopt nasączamy mniejszą połową przygotowanej kawy a następnie biszkopt smarujemy powidłami. Wykładamy połowę kremu budyniowo-ajerkoniakowego. W reszcie kawy moczymy biszkopty i układamy w równych rzędach na kremie. Biszkopty przykrywami resztą budyniu a następnie wykładamy krem śmietankowy i chowamy ciasto do lodówki najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószamy kakao.

You Might Also Like

0 Comments