Czekoladowa rolada z kremem i rodzynkami


CZEKOLADOWA ROLADA Z KREMEM I RODZYNKAMI
Składniki:
Ciasto:
- 6 jaj
- 80 g cukru
- 50 g mąki pszennej
- 10 g mąki ziemniaczanej
- 30 g kakao

Krem:
- 5 żółtek
- 30 g cukru
- 40 ml mocnej, słodkiej kawy
- 200 g czekolady deserowej
-10 g żelatyny
- 400 g śmietanki kremówki 30%

Polewa:
- 50 g gorzkiej czekolady
- 30 ml śmietanki kremówki 30%
- 0,5 łyżeczki miękkiego masła

Dodatkowo
- 100 g rodynek
- 50 g cukru
- 30 ml wody
- 50 ml rumu

Sposób przygotowania:
1. Jajka na ciasto ubijamy z cukrem na puszystą pianę. Dodajemy przesiane kakao obie mąki i delikatnie mieszamy tylko do otrzymania jednolitej masy. Ciasto rozzsmarowujemy równomiernie na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. 
2. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 10-12 minut. Odstawiamy do ostygnięcia, następnie ściągamy papier.
3. Wodę z cukrem zagotowujemy, wsypujemy rodzynki i wlewamy rum. Całość zakrywamy pokrywką i odstawiamy.
4. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, przygotowujemy kawę a żelatynę namaczamy w wodzie i odstawiamy. 
5. Na parze ubijamy cukier z żółtkami. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy przygotowaną kawę i energicznie ubijamy do momentu uzyskania puszystej masy.
6. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w mikrofali i dodajemy do musu kawowego, następnie  dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
7. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z wcześniej przygotowaną masą czekoladową.
8. Krem wstawiamy do lodówki na około 40 minut do lekkiego ściągnięcia. Następnie krem wykładamy na wystudzone ciasto i równo rozsmarowujemy. 
9. Całość posypujemy namoczonymi wcześniej i odsączonymi rodzynkami. Za pomocą papieru zwijamy roladę dość mocno i wkładamy do lodówki na mniej więcej godzinę.
10. Czekoladę, kremówkę i masło umieszczamy w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia i połączenia się wszystkich składników, następnie dodajemy połowę pozostałego z odsączania rodzynek syropu i mieszamy. Odstawiamy do zgęstnienia a następnie roladę oblewamy polewą czekoladową.

You Might Also Like

0 Comments