Ciasto czekoladowe z całymi gruszkami

Mega czekoladowe ciasto z aromatycznymi, soczystymi gruszkami oblane gorzką czekoladą..
Niebo w gębie!
Dawno nie jadłam ciasta, które aż tak by mi smakowało, po prostu rozpływa się w ustach.
Zdecydowanie najlepsze propozycja do gorącej herbaty w pochmurne, jesienne dni.
CIASTO CZEKOLADOWE Z CAŁYMI GRUSZKAMI
Składniki (forma o śr. 30cm):
Gruszki:
-7 dużych, twardych gruszek
- 1,5 l wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 laska cynamonu
- 3 gwiazdki anyżu
- 10 goździków
- sok z całej cytryny

Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 7 jajek
- 200 g miękkiego masła
- 200 g gorzkiej czekolady
- 75 ml likieru migdałowego Amaretto
- 170 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- łyżka masła
- 40 ml śmietanki kremówki 30%
- 20 ml likieru Amaretto

Sposób przygotowania:
1. Umyte gruszki obrać ze skórki, od spodu usunąć za pomocą łyżeczki gniazda nasienne, ogonki zachować. Gruszki  ściąć równo od dołu tak aby ładnie stały.
2. W garnku umieścić wodę, cukier, przyprawy, sok z cytryny - zagotować, mieszając do momentu rozpuszczenia się cukru. Do wrzątku włożyć gruszki, zagotować i gotować około 10 minut na minimalnej mocy palnika. Gruszki wyjąć, odsączyć.
3. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę razem z likierem. Podgrzewać do otrzymania gładkiego sosu, odstawić do przestudzenia.
4. Za pomocą miksera utrzeć masło z cukrem do otrzymania jasnej, puszystej masy. Następnie do masy maślanej dodawać po jajku, ucierając po każdym dodaniu. Dodać roztopioną czekoladę i miksować do połączenia się składników. Na końcu dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką.
5. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i wyrównać. W ciasto, po okręgu ułożyć pionowo gruszki.
6. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez około 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
7. W garnuszku umieścić śmietanę, masło i likier, podgrzać do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać połamaną czekoladę, odczekać 2 minuty, wymieszać do połączenia się składników.
8. Wystudzone ciasto oblać czekoladową polewą.

You Might Also Like

0 Comments