Ciasto dyniowe

Jak jesień to musi być i dynia!
Ciasto dyniowe ma piękny kolor i jest bardzo wilgotne nawet kilka dni po upieczeniu.
Jest aromatyczne a smak dyni nie jest wcale wyczuwalny.
Można sobie spokojnie pozwolić na więcej niż jeden kawałek!
CIASTO DYNIOWE
Składniki (forma 25 x 35 cm):
- 500 g mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 2 szklanki purée z dyni*
- 70 ml wody
- 100 ml oleju
- 5 jajek
- cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
1. Dynię umyć, pokroić na mniejsze plastry a następnie wydrążyć łyżką środek z nasionami. Piec w temperaturze 180ºC przez około 60 minut (do miękkości). Upieczoną dynię wystudzić, obrać ze skórki i zmiksować blenderem. Dodać wodę i wymieszać.
2. W małej misce umieścić wszystkie składniki suche.
3. Do większej miski wbić jajka, dodać purée z dyni, olej i ubić lekko trzepaczką. Następnie dodać suche składniki w kilku partiach, cały czas mieszając za pomocą łyżki.
4. Masę przełożyć do formy wyłożonj papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
5. Wystudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments