Ciasteczka z masłem orzechowym

Przepis zdecydowanie dla fanów masła orzechowego!
Ciasteczka są bardzo delikatne, wręcz same rozpływają się w ustach :)
CIASTECZKA Z MASŁEM ORZECHOWYM
Składniki (na ok. 40 sztuk):
- 170 g masła
- 0,75 szklanki brązowego cukru
- 1 jajko
- 0,75 szklanki masła orzechowego z kawałkami
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,25 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Masło i masło orzechowe  utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie dodać jajko i wanilię. Na końcu dodajemy przesiane suche składniki i miksujemy z masą maślaną. 
3. Ciasto wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę, aby łatwiej się formowało.
4. Ze schłodzonego ciasta formujemy kulki i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
5. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut do lekkiego zbrązowienia.. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

You Might Also Like

0 Comments