Ciasto śmietankowe z malinami

Pyszne, mało słodkie ciasto z czekoladowym biszkoptem, bitą śmietaną i dużą ilością malin.
Dodatkowo ozdobiony serduszkami z sosu malinowego prezentuje się po prostu rewelacyjnie !
To świetny pomysł jak powiedzieć "Kocham Cię" drugiej osobie.
Na pewno nie jedna mama byłaby zachwycona z takiego prezentu.
CIASTO ŚMIETANKOWE Z MALINAMI
Składniki (forma o śr. 25cm):
Biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 50 g mąki tortowej
-2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli

Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
- 500 g malin
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:
1. Mąki i kakao przesiewamy do miski i odkładamy na bok.
2. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodajemy powoli cukier. Na najniższych obrotach miksera dodajemy po jednym żółtku, cały czas miksując. Następnie dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub dużej łyżki. Na końcu dodajemy olej i mieszamy.
3. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C na około 30-40 minut (do tzw. suchego patyczka).
4. Podczas pieczenia przygotowujemy sos malinowy. 150 g malin umieszczamy w rondelku z 2 łyżkami cukru i gotujemy do rozpuszczenia się cukru i puszczenia dużej ilości soku. Następnie maliny przecieramy przez sitko w celu pozbycia się pestek.
5. Otrzymany sok zagotowujemy i na wolnym ogniu dodajemy mąkę ziemniaczaną szybko mieszając.
6. Upieczony gorący biszkopt upuszczamy na podłogę z wysokości około 30-40 cm, aby nie opadł. Studzimy.
7. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, zostawiamy do wystudzenia.
8. Kremówkę miksujemy razem z mascarpone i przesianym cukrem pudrem na gęsty krem, następnie wlewamy powoli żelatynę.
9. Niedużą warstwę kremu smarujemy na biszkopt, następnie układamy maliny i przykrywamy pozostałą częścią kremu. Wyrównujemy.10. Na wierzchu masy wyłożyć delikatnie sos malinowy w postaci kółek, kropek. Patyczek do szaszłyków umieścić w masie i przeciągnąć przez środek kropek, tworząc serca.

You Might Also Like

1 Comments