Tarta z jeżynami

W tym roku jeżyn jest bardzo dużo, zarówno tych w ogródku jak i tych leśnych :)
Nie wiem jak Wy ale ja zdecydowanie wolę te leśne, są słodsze i bardziej aromatyczne.
Kruche ciasto nadziane dużą ilością owoców, oprószone cukrem pudrem świetnie pasuje do popołudniowej kawki.
Dodatkowo można je podawać z kulką lodów waniliowych. Polecam!
TARTA Z JEŻYNAMI
Składniki (forma o śr. 25cm):
Kruche ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- 150 g masła, zimnego
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli

Nadzienie owocowe:
- 800 g jeżyn
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru pudru

Sposób przygotowania:
1.  Do przesianej mąki i cukru pudru dodać resztę składników i za pomocą noża posiekać do uzyskania struktury kruszonki, następnie szybko wyrobić ciasto.. Uformować kulę i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Formę do tarty wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części mniej więcej w stosunku 1:3. Większą część ciasta rozwałkować i przenieść do formy zakrywając dno i boki. Schłodzić, ponakłuwać widelcem.
3. W międzyczasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce i wyłożyć na schłodzony spód.
4. Resztę schłodzonego ciasta rozwałkować i pokroić ciasto w paski, które następnie ułożyć na cieście w kratkę. Ciasto posmarować roztrzepanym dodatkowym jajkiem
5. Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC i piec około 30 minut (lub dłużej), aż ciasto będzie zarumienione.
6. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

You Might Also Like

0 Comments