Gruszki w cieście francuskim z sosem waniliowym

Kolejny pomysł na szybki i prosty deser do przygotowania na jesienne wieczory.
Soczysta gruszka otulona delikatnym ciastem francuskim, nadziana lekko kwaskowatą konfiturą z żurawiny i dodatkowo podana z pysznym, aromatycznym sosem waniliowym.. 
Niebo w gębie a w dodatku deser wyglądający bardzo efektownie!
Najlepiej podawać na ciepło.
GRUSZKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z SOSEM WANILIOWYM
Składniki (na 6 sztuk): 
- 6 gruszek
- opakowanie ciasta francuskiego
- ok. 150 g konfitury z żurawiny
- jajko

Sos waniliowy: 
- 100 ml mleka
- 100 ml śmietanki kremówki 30- 36%
- 30g cukru
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka

Dodatkowo:
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie deseru najlepiej zacząć od przygotowania sosu, w tym celu żółtka utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.  Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
2.W międzyczasie mleko i śmietanę wlać do niedużego garnka, dodać całą laskę wanilii oraz wyciągnięte wcześniej ziarenka. Doprowadzić do zagotowania, na końcu wyciągając laskę wanilii.
3. Cały czas ubijając żółtka, wlewać cienkim strumieniem gorące mleko. Masę przelać z powrotem do garnka i podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając łyżką aż sos lekko zgęstnieje (masa nie może się zagotować, bo żółtka się zwarzą). 
4. Z gruszek usuwamy gniazda nasienne (np. za pomocą małej łyżeczki ) i obieramy owoce ze skórki. Wydrążone gruszki nadziewamy konfiturą z żurawiny. 
5. Z ciasta francuskiego wycinamy paski oraz 6 niewielkich kółek. Na każdym kółku stawiamy gruszkę i owijamy gruszkę wyciętymi paskami.
6. Gotowe gruszki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy brązowym cukrem wymieszanym z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 30-35 minut.

You Might Also Like

1 Comments