Crumble ze śliwkami


Najłatwiejszy i najszybszy deser na świecie!
Crumble to mnóstwo owoców przykryte warstwą chrupiącej kruszonki..
To deser idealny na jesienne, chłodne wieczory ponieważ najlepiej smakuje na ciepło, spróbujcie sami!


CRUMBLE ZE ŚLIWKAMI
Składniki (na 6 porcji):
- 0,5 kg śliwek węgierek
- 2 garście orzechów włoskich
- cynamon
- 60 g masła (schłodzonego)
- 60 g cukru
- 40 g płatków owsianych
- 70 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:
1. Ze śliwek usunąć pestki pokroić na ćwiartki. Ułożyć je w kokilkach, oprószyć cynamonem i posypać posiekanymi orzechami.
2. Do miski włożyć zimne masło, dodać cukier, płatki owsiane, mąkę i szczyptę cynamonu. Całość rozdrobnić w palcach, aż powstanie kruszonka. Kruszonką posypać owoce.
3. Piec w 200ºC przez ok. 20 minut, aż kruszonka nabierze złocistego koloru. Podawać na ciepło
.

You Might Also Like

0 Comments