Sernik ze śliwkami

Jak wrzesień to musi być ciasto ze śliwkami.. 
Tym razem postawiłam na aromatyczny, waniliowy serniczek w połączeniu z lekko kwaśnymi śliwkami i mocno kakaowym ciastem. 
W pośpiechu ustawiłam za wysoką temperaturę piekarnika i lekko przypaliłam wierzch ale mimo wszystko ciasto zniknęło w mgnieniu oka.
Inspirację znalazłam na moim ulubionym blogu (www.mojewypieki.com)
Serdecznie polecam wszystkim fanom serników.
SERNIK ZE ŚLIWKAMI
Składniki (forma o śr. 25cm):
Ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 60 g kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła (schłodzonego)
- 100 g cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody

Masa serowa:
- 1 kg sera twarogowego (temp. pokojowa)
- 2 duże jajka
- 100 ml śmietanki kremówki 30% (temp. pokojowa)
- 1 duże opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 3/4 L mleka)
- 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:
- 500 g śliwek węgierek

Sposób przygotowania:
1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia wymieszać z cukrem. Dodać pokrojone na kawałeczki zimne masło i posiekać składniki na stolnicy. Dodać wodę i zagnieść ciasto łącząc składniki w jednolitą kulę. 2. Zagniecione ciasto podzielić na dwie części, jedną część schłodzić w lodówce a drugą włożyć do zamrażarki.
3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić spód tortownicy i wstępnie podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut.
4. W misce umieścić wszystkie składniki na masę serową i krótko wymieszać tylko do połączenia się składników.
5. Masę serową przelać na podpieczony spód, na jej wierzchu ułożyć śliwki, rozcięciem ku górze.
6. Zamrożone ciasto zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać wierzch ciasta.
7. Piec w temperaturze 175ºC przez około 60 minut lub do wypieczenia sernika. Przestudzić w stygnącym piekarniku.

You Might Also Like

0 Comments