Drożdżowe grzebienie z jabłkami

Przepyszne, soczyste bułeczki drożdżowe z jabłuszkiem.
Znudził mi się już klasyczny wygląd drożdżówek, dlatego postanowiłam zrobić coś innego i tak o to wyszły takie drożdżowe grzebienie.
Uwielbiam bułki słodkie, ale tego samego dnia kiedy zostały upieczone.. na następny dzień jadam je już niechętnie..
Ku mojemu wielkiemu zaskoczeniu te drożdżowe grzebienie następnego dnia smakują równie dobrze.
Dzięki dużej ilości jabłek w kolejnych dniach bułki nie są suche.
Sezon na jabłka dopiero się zaczyna więc do dzieła!
DROŻDŻOWE GRZEBIENIE Z JABŁKAMI
Składniki (na 15 sztuk):
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 35 g drożdży
- 250 ml mleka
- 100 g cukru
- 100 g masła (roztopionego)
- 2 jajka

Dodatkowo:
- 5 dużych jabłek
- 200 ml wody
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 jajko (do posmarowania)

Sposób przygotowania:
1. Do niedużego garnuszka rozkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, połowę ciepłego mleka i wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 – 30 minut.
2. Do przesianej mąki dodać resztę składników oraz wyrośnięty rozczyn i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę i włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (na około 1,5 godziny).
3. W czasie wyrastania ciasta jabłka obrać i pokroić w grubszą kostkę. Do rondelka wlać wodę, dodać jabłka, cukier i cynamon. Dusić do miękkości jabłek i pozostawić do wystudzenia.
4. Wyrośnięte ciasto przez chwilę zagniatać a następnie rozwałkować na kształt prostokąta. Ciasto podzielić na 15 prostokątów. 
5. Każdy prostokąt ciasta ponacinać w połowie. Na nienaciętą część prostokątów wyłożyć po łyżce jabłek i przykryć naciętą częścią i dokładnie docisnąć brzegi.
6. Tak przygotowane bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, dodatkowo można oprószyć cukrem i cynamonem. 
7. Piec w temperaturze 180ºC przez 15- 20 minut (do zarumienia się).

You Might Also Like

1 Comments