Sos karmelowy

Sos karmelowy to idealny dodatek do lodów, deserów oraz polewa do różnego rodzaju ciast.
Ma piękny brązowo-złoty kolor, jest gęsty i jest po prostu przepyszny.
Sprawdziłam kilka przepisów na sos karmelowy i ten jest zdecydowanie najlepszy!
W internecie można znaleźć przepisy na karmel z dodatkiem wody.. nie wiem czemu ale dodatek wody bardzo zmienia smak i dla mnie osobiście wgl nie przypomina karmelu.
Ten sos jest tak pyszny, że wyjadałam go łyżką prosto z garnka!
SOS KARMELOWY
Składniki:
- 300 g cukru
- 100 g masła
- 150 g śmietanki kremówki 30-36%
- 1 łyżka aromatu waniliowego

Przygotowanie:
1. Do naczynia z grubym dnem wsypać cukier, podgrzewać na większym ogniu cały czas mieszając przez kilka minut aż cukier się rozpuści i stanie się brązowy. Najpierw cukier zacznie się zbrylać a potem całkowicie się roztopi.
2. Gdy cukier całkowicie się roztopi, zmniejszyć ogień do minimum i dodać masło, mieszać aż się rozpuści i połączy z karmelem. Wyłączyć ogień i dodać śmietankę, energicznie mieszać do otrzymania jednolitego sosu. Na końcu dodać aromat waniliowy. Odstawić do przestudzenia.

You Might Also Like

0 Comments