Tort tiramisu (bez pieczenia)

Za sprawą lekkiego kremu z mascarpone i żółtek oraz mocno nasączonych biszkoptów tort jest orzeźwiający i sam rozpływa się w ustach.
Dodatkowym plusem jest fakt, że do jego wykonania nie trzeba włączać piekarnika!
Dekoracja jest prosta a jakże efektowna!
TORT TIRAMISU (BEZ PIECZENIA)
Składniki (forma o śr. 25 cm):
Krem:
- 7 zółtek
- 7 łyżek cukru
- 1250 g mascarpone

Do nasączenia biszkoptów:
- 200 ml mocnej, słodkiej kawy
-70 ml likieru amaretto

Dodatkowo:
- 2 opakowania podłużnych biszkoptów (400 g)
- wstążka do dekoracji
- kakao

Sposób przygotowania:
1. Miskę z oddzielonymi żółtkami umieścić na garnku z wrzącą wodą,tak aby dno miski nie dotykało wody. Do żółtek dodać cukier i ubijać mikserem przez około 8 - 10 minut aż cukier się rozpuści a masa stanie się jasna oraz puszysta.
2.Następnie do ubitych żółtek dodawać w kilku partiach serek mascarpone i krótko zmiksować na małych obrotach miksera tylko do uzyskania jednolitej masy. Masę podzielić na 3 części.
3. Brzegi tortownicy wykładamy przyciętymi do odpowiedniej wysokości biszkoptami, następnie wykładamy biszkoptami dno i delikatnie je nasączamy przygotowanym ponczem. Na nasączone biszkopty wykładamy 1/3 kremu i oprószamy kakaem. Następnie biszkopty nasączamy mocno ponczem i układamy na kremie i czynność powtarzamy do momentu wyłożenia ostatniej części kremu.
4. Tort wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem tort oprószyć kakaem i przewiązać wstążką.

You Might Also Like

0 Comments