Drożdżówki z serem i jagodami

Uwielbiam wypieki z jagodami, dlatego gdy przeglądając zamrażarkę, natrafiłam na pudełeczko zeszłorocznych jagód od razu wiedziałam, że muszę je wykorzystać.
 Ponieważ od jakiegoś czasu miałam ochotę na drożdżówki z serem, postanowiłam to połączyć i wyszły bułki z serem i jagodami.
Oczywiście najlepsze są zaraz po upieczeniu, ale następnego dnia smakują równie dobrze.
Można je zabrać ze sobą na piknik, wycieczkę rowerową a nawet do pracy/szkoły!
Są dużo smaczniejsze niż te kupione w cukierni.

Jeśli macie ochotę na inne drożdżówki, np na prawdziwe jagodzianki zapraszam tutaj: BUŁKI SŁODKIE
DROŻDŻÓWKI Z SEREM I JAGODAMI
Składniki (na 15 sztuk):
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 250 ml ciepłego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
- 75 g roztopionego masła

Masa serowa:
- 450 g sera twarogowego
- 2 łyżki miękkiego masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:
- białko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- szklanka jagód

Sposób przygotowania:
1.  Najpierw należy przygotować rozczyn, w tym celu do miseczki rozkruszyć drożdże, zasypać łyżką cukru i zalać letnim mlekiem (nie gorącym!). Wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie dodać mąkę i wymieszać tak aby nie było grudek. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 - 30 minut.
2. W misie umieścić resztę składników oprócz masła, dodać wyrośnięte drożdże i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony masło. Ciasto wyrabiać tak długo aby było miękkie i elastyczne. 
3. Uformować z ciasta kulę, włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ręcznikiem kuchennym. Miskę odstawić w ciepłe miejsce do momentu do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
4. Wyrośnięte ciasto wyjąć na powierzchnię oprószoną mąką, krótko wyrobić i rozwałkować na grubość około 2 cm. Za pomocą obręczy wyciąć kółeczka i przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć kuchenną ściereczką i odstawić na 20 - 30 minut do ponownego podwojenia objętości.
5. W międzyczasie przygotować nadzienie serowe, w tym celu w misie umieścić wszystkie składniki i krótko zmiksować.
6. W wyrośniętych bułeczkach za pomocą szklanki z niedużym dnem zrobić duże wgłębienie, nałożyć do niego nadzienia serowego i posypać jagodami. Ciasto bułeczek posmarować białkiem roztrzepanym z mlekiem.
7. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC.

You Might Also Like

1 Comments