Maślane ciasteczka

 Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu maślane ciasteczka, wykonane tylko z 4 składników!
Im lepszej jakości kupicie masło tym lepsze wyjdą ciasteczka.
Świetnie pasują zarówno do kawy jak i herbaty.
MAŚLANE CIASTECZKA
Składniki (na ok. 25 sztuk):
- 2 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło oraz ekstrakt i za pomocą noża łączymy składniki. Następnie zagniatamy do otrzymania jednolite ciasto.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (po ok. 20 g) i układamy na blaszce. Za pomocą widelca wykonujemy wzorki. 
3. Ciastka pieczemy w temperaturze 170 C przez około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

You Might Also Like

1 Comments