Tarta czekoladowa z dżemem porzeczkowym

Tym razem postanowiliśmy wypróbować przepis z książki Pawła Małeckiego „Cukiernia Lidla”. 
Jest to kolejne ciasto z serii „idealne połączenie”.
Znowu jednym ze składników będzie czekolada, wybaczcie, uwielbiamy ją ❤
Dzisiaj łączymy ją z dżemem porzeczkowym w przepysznej tarcie! 
Połączenie idealne na chłodniejsze dni, czekolada idealnie współgra z kwaskowym smakiem porzeczki, niczym orkiestra symfoniczna! 
Spróbujcie sami, a melodia smaków na pewno zagra na waszym podniebieniu!
 TARTA CZEKOLADOWA Z DŻEMEM PORZECZKOWYM
Składniki (forma o śr. 25cm)
Kruche ciasto:
- 100 g masła
- 3 żółtka jaj
- 30 g kakao
- 30 g cukru pudru
- 160 g mąki
- szczypta soli
- słoik dżemu z czarnej porzeczki
Masa czekoladowa:
- 250 g śmietanki 30%
- 150 g czekolady deserowej 70%
- 100g czekolady mlecznej
- 50 g miękkiego masła
- 20 ml likieru amaretto
Dodatkowo:
- kakao
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicę przesiewamy mąkę i kakao i cukier puder, na środek wlewamy żółtka a następnie dodajemy masło i całość siekamy za pomocą noża.
2. Do całości dodajemy szczyptę soli i zagniatamy ciasto zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
3. Rozwałkowane ciasto wykładamy na formę i wylepiamy dokładnie ciastem. Ciasto w formie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. 
4. Tak przygotowaną tartę w formie należy włożyć do zamrażalnika na 15-20 minut i od razu po wyjęciu z zamrażalnika włożyć ją do pieca.
5. Ciasto pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C. Po upieczeniu, tartę odstawiamy do przestygnięcia.
6. Dżem z czarnej porzeczki podgrzewamy w garnku w celu odparowania wody a następnie jeszcze gorący wylewamy na tartę. Tartę z dżemem wkładamy do lodówki.
7, W garnku podgrzewamy śmietankę do zagotowania a następnie wrzucamy do niego kawałki czekolady i odstawiamy na 2 minuty, aż czekolada się rozpuści. 
8.Gdy czekolada się rozpuści mieszamy dokładnie całość a następnie miksujemy, stopniowo dodając miękkie masło i odrobinę likieru.
9. Na tartę z przestudzonym dżemem wylewamy ganasz pozostawiając iewielką ilość do dekoracji. 10. Tartę z ganaszem odstawiamy do przestygnięcia, Pozostawiony krem wkładamy do lodówki na ok. 2h do schłodzenia a następnie jeszcze raz miksujemy do uzyskania gęstej masy.
11. Tartę wyjmujemy z formy i za pomocą rękawa cukierniczego dekorujemy pozostawionym wcześniej ganaszem. Całą tartę delikatnie oprószamy kakao. 

You Might Also Like

0 Comments