Ciasto z połówkami jabłek
Nie wiem jak u Was, ale u mnie na działce rośnie mnóstwo papierówek i nie możemy ich już przejeść, dlatego postanowiłam wykorzystać je do ciasta.
Jeśli macie u siebie inne jabłka również możecie je tutaj wykorzystać.
Ciasto z połówkami jabłek to szarlotka dla leniwych, którym nie chce się ścierać albo kroić jabłek na plasterki.
Wystarczy zagnieść kruche ciasto, obrać i przekroić jabłka na pół, upiec i gotowe!
CIASTO Z POŁÓWKAMI JABŁEKSkładniki (forma 25 x 35 cm):
Kruche ciasto:
- 650 g maki tortowej
- 300 g masła, zimnego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
- 650 g maki tortowej
- 300 g masła, zimnego
- 4 łyżki jogurtu greckiego
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- szklanka cukru pudru
Dodatkowo:
- 8 średnich jabłek
- 3 łyżki cukru (w zależności od jabłek)
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
Sposób przygotowania:
1. Jabłka obieramy, przekrajamy na pół i wykrajamy gniazda nasienne. Wkładamy do miski i posypujemy cukrem oraz cynamonem i zostawiamy, aż lekko puszczą sok.
2. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy następnie dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części, owijamy folią i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. 3.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt formy i nakłuwamy całe ciasto widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C przez około 10 - 15 min (do lekkiego zarumienienia).
4. Na podpieczony spód ciasta wysypujemy równomiernie kasze mannę i układamy jabłka środkiem do dołu.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy ciasto na jabłkach, lekko wciskając ciasto pomiędzy jabłka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 30 - 40 minut do lekkiego zarumienienia. 6. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
5. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i układamy ciasto na jabłkach, lekko wciskając ciasto pomiędzy jabłka. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez około 30 - 40 minut do lekkiego zarumienienia. 6. Podajemy oprószone cukrem pudrem.
1 Comments
Bardzo lubimy to ciasto, pycha! :)
OdpowiedzUsuń