Waniliowa babka jogurtowa

Obecnie to mój numer 1 wśród babek, które upiekłam.
Najlepsza babka dla mnie to taka, która jest wilgotna i sama rozpływa się w ustach..
dzięki obecności jogurtu ta babka właśnie taka jest!
Pięknie pachnie wanilią i oblana jest lekko kwaskowatym lukrem..
dodatkowo jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
WANILIOWA BABKA JOGURTOWA
Składniki:

Babka:
- 4 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 1 budyń waniliowy
- 140 g cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g jogurtu greckiego
- 150 g oleju

Lukier cytrynowy:
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
2. Całe jajka z dodatkiem cukru ubijamy na jasną puszystą pianę. Do ubitych jajek dodajemy olej, jogurt i mieszamy szpatułką tylko do połączenia się składników.
3. Następnie dodajemy w kilku partiach przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i budyniem i delikatnie mieszamy.
4. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównujemy.
5. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez ok. 40-50 min. lub do tzw. suchego patyczka.
6. Przestudzoną babkę polewamy lukrem.

You Might Also Like

0 Comments