Muffinki 'Rafaello' z dżemem malinowym

Tym razem mam dla fanów pralinek Rafaello kolejną propozycję.
Na blogu pojawił się już przepis na ciasto 'Rafaello', ale wiadomo, że nie zawsze się chce piec na dużą skalę, dlatego w takich przypadkach najlepiej się sprawdzają muffinki, 
 a muffinki Rafaello...to połączenie idealne! 
Obłędny kokosowy smak babeczek, słodki czekoladowy krem i współgrający ze wszystkim  kwaskowaty dżem ukryty wewnątrz, to coś obok czego nie można przejść obojętnie!
A co może być lepszego przy popołudniowej kawie?

Jeżeli jednak macie ochotę na ciasto wejdźcie tutaj: Ciasto 'Rafaello'
MUFFINKI 'RAFAELLO' Z DŻEMEM MALINOWYM
Składniki (około 10 większych sztuk):
- 170 g masła
- 120 g cukru
- 4 jajka
- 150 g mąki pszennej
- 90 g wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki likieru Amaretto

Krem:
- 230 g białej czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36%

Dodatkowo:
- pralinki Rafaello 
- kilka łyżek dżemu malinowego
- wiórki kokosowe do obsypania muffinek

*** Wieczór wcześniej trzeba przygotować krem!!! (punkt 5)

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski, wymieszać z wiórkami kokosowymi i odłożyć.
2. W misie utrzeć miękkie masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Następnie dodać odłożone suche składniki, likie i wymieszać do połączenia się składników.
3. Blachę na muffinek wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości.
4. Muffinki piec około 20 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić.
5. Śmietankę kremówkę podgrzać prawie do wrzenia i zestawić z palnika. Dodać połamaną, białą czekoladę i odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do otrzymania gładkiego sosu. Wystudzić i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
6. Wystudzone babeczki lekko wydrążyć od góry za pomocą łyżeczki i wypełnić dżemem.
7. Schłodzoną masę czekoladową ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i ozdobić babeczki.
8. Krem obsypać wiórkami kokosowymi a na wierzch każdej babeczki wyłożyć Raffaello. Przechowywać w lodówce.

You Might Also Like

0 Comments