Pierniczki staropolskie

Po 5 tygodniach leżakowania w końcu mogłam je upiec i powiem Wam, że warto było tyle czekać!
Pierniczki bardzo aromatyczne, nadziewane powidłami śliwkowymi oblaną czekoladą - mistrzostwo świata.
Skradły nie tylko moje serce, ale i innych domowników. Są to zdecydowanie moje ulubione pierniczki.
Już żałuję, że nie upiekłam podwójnej porcji...

Z tego przepisu można również upiec pienik staropolski, jeśli macie ochotę to zapraszam tutaj: PIERNIK STAROPOLSKI
PIERNICZKI STAROPOLSKIE
Składniki (na ok. 50 sztuk):
- 270 g miodu naturalnego
- 0,5 szklanki cukru
- 175 g masła
- 550 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 ml mleka
- szczypta soli
- 40 g przyprawy korzennej do piernika

Polewa czekoladowa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki kremówki (lub więcej, do konsystencji która sama ładnie rozprowadzi się po ciastkach)

Sposób przygotowania:
1. Miód, cukier i masło podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Odstawić do przestudzenia.
2. Sodę rozpuścić w mleku.
3. Do wystudzonej masy dodać przesianą mąkę pszenną, sodę z mlekiem, jajka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni.
4. Tydzień przed świętami  upiec pierniczki.
5. Część ciasta rozwałkować na blacie oprószonym mąką na grubość 2 - 3 mm. Z ciasta wycinać większe koła. Na środku połowy kół położyć łyżeczkę powideł śliwkowych i koła te przykryć drugą połową kół i delikatnie dociskać brzegi. Przyłożyć dowolny kształt foremki (musi być mniejsza od koła) i wykrawać pierniczki.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 10 - 15 minut. Wyjąć i wystudzić.
7. Czekoladę razem z masłem i śmietanką roztopić w kąpieli wodnej. Wystudzone pierniczki wyłożone na kratce polać polewą czekoladową i odstawić do spłynięcia nadmiaru czekolady i do zastygnięcia polewy.

You Might Also Like

0 Comments